top of page

Kan ik mijn gespaarde (pensioen) kapitaal vroeger opvragen?

Bijgewerkt op: 20 nov. 2019

Ja, je kan het gespaarde kapitaal van jouw pensioenspaarverzekering vroeger opvragen. Maar neen, dit is geen goed idee want dit zal je financieel bekopen.


Kom je opeens voor onverwachte kosten te staan of wil je een grote investering doen?


Dan kan het soms aantrekkelijk lijken om hiervoor jouw pensioenspaarpot aan te spreken. Toch zal dit in de meeste gevallen financieel gezien geen goed idee zijn.


Je betaalt namelijk meestal zware belastingen als je jouw pensioenspaarpot volledig of gedeeltelijk opvraagt. De omvang van deze belastingen hangt af van twee zaken:

  • Je leeftijd

  • De startdatum van het pensioensparen


Voorbeeld 1:

Dirk is 63 jaar en startte op zijn 35e met pensioensparen. Hij betaalde de eindbelasting al, die standaard wordt aangerekend op de 60e verjaardag, en hoeft deze dus niet meer te betalen wanneer hij zijn gespaarde kapitaal voor zijn 65e wil opvragen. Geen financieel nadeel dan voor Dirk als hij nu zijn kapitaal opvraagt? Toch wel, want hij zal de aantrekkelijke belastingverminderingen mislopen die hij anders zou krijgen op stortingen gemaakt tussen zijn 60 en 64 jaar.


Voorbeeld 2:

Liliane is 58 jaar en startte op haar 27e met pensioensparen. Zij heeft de eindbelasting van 8% op de 60e verjaardag nog niet betaald. Wanneer zij nu haar gespaarde kapitaal zal opvragen, moet ze een fikse belasting van 33% betalen.


Conclusie: Je laat jouw pensioenkapitaal dus best staan tot aan je 65e verjaardag. Ook al betaal je in sommige gevallen geen zware belastingen, dan loop je nog het fiscale voordeel mis.


Bron: https://blog.axa.be/kan-ik-mijn-gespaarde-pensioenkapitaal-vroeger-opvragen

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page