top of page

Lenen voor een huis, de belangrijkste informatie

Enkele tijd geleden heeft de Nationale Bank van België (NBB) gevraagd aan verzekeraars en banken die hypotheekleningen verkopen om voorzichtiger te zijn bij het toekennen van hypothecaire kredieten met een hoge ‘loan to value’. De 'loan to value' is de waarde van de hypotheeklening in verhouding tot de waarde van het onroerend goed.

De NBB houdt toezicht op de financiële sector en heeft al langere tijd haar bezorgdheid geuit over het toestaan van hypothecaire kredieten. Het is de taak van je kredietverstrekker om jou als potentiële klant te beschermen tegen een te hoge schuldenlast.


Wat is een quotiteit?

Wanneer je informatie zal inwinnen over een hypothecair krediet, zal je de term 'quotiteit' horen vallen. Quotiteit is de verhouding tussen de som van je woonkrediet en de waarde van je woning. Het percentage van de quotiteit geeft dus aan hoeveel je kan lenen voor je huis.


Je kan de quotiteit heel eenvoudig zelf berekenen.

      Kredietbedrag            * 100 = quotiteit uitgedrukt in procenten

Waarde van je woning

Om het duidelijk te maken, geven we je een voorbeeld:

Stel, je wil een lening aanvragen van 220.000 euro voor een woning die 245.000 euro waard is.

220.000 * 100 = 89,79%

245.000

Nieuwe regel vanaf 1 januari 2020: Quotiteit mag maximaal 90% van de waarde van je woning zijn

Vanaf 1 januari 2020 mag je in eerste instantie maximaal nog tot 90% van de waarde van de woning lenen. Concreet betekent dit dat je verplicht bent om een deel eigen middelen in te brengen als je een woning wil kopen of een hypotheeklening wil aangaan voor bijvoorbeeld een herfinanciering.

Betekent dit dat het voor veel personen niet meer mogelijk zal zijn om een hypotheeklening te krijgen? Neen, niet noodzakelijk, individuele afwijkingen zullen nog altijd mogelijk zijn

Je kredietverstrekker zal met jou je dossier bekijken, aangezien elk dossiers toch net weer anders is.


Quotiteit voor de aankoop van de eerste woning

De Nationale Bank van België (NBB) wil het voor jonge personen zeker niet onmogelijk maken om nog een woning te kopen. Bij een hypotheeklening voor een eerste aankoop mogen de kredietverstrekkers soepeler zijn.

Zo heeft de NBB voorgeschreven dat banken maximaal 35% van hun leenvolume (het totaalbedrag dat de banken aan hypothecaire kredieten ontlenen aan hun klanten) mogen besteden aan woonkredieten met een quotiteit hoger dan 90%. Van die 35% mag maximaal 5% van de kredieten een quotiteit van meer dan 100% hebben.

Laat ons dit even concreet maken:

  • 35 op 100 hypothecaire leningen mag dus nog quotiteit hebben hoger dan 90%

  • Van deze 35 gezinnen mag slechts 1,75 gezinnen (5%) een lening afsluiten met een quotiteit hoger dan 100%.

Conclusie? Het zal minder evident zijn om een woonkrediet te verkrijgen maar daarom is het nog niet onhaalbaar. Het is belangrijk om je hierin te laten bijstaan zodat je in de eerste plaats de correcte informatie krijgt.


Maak vandaag nog een afspraak om jouw project te bespreken.

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page