Wist je dat er in België om de 10 minuten ergens wordt ingebroken? Om je woning beter te beschermen tegen inbraken, geven wij je kort even enkele preventietips mee.

Forceren: De inbreker forceert een raam of deur met behulp van een koevoet, een schroevendraaier of ander werktuig.
Onze preventietip: Installeer een bijzetslot op makkelijk bereikbare ramen en deuren. Plaats sloten op je tuinhuis, je dakkoepels,…
Inklimmen: De inbreker beklimt de woning via een balkon of een plat dak en dringt binnen langs een opengelaten venster.
Onze preventietip: Doe je deuren en ramen steeds dicht en op slot wanneer je de woning voor een tijdje verlaat. Verluchten doe je best als je effectief thuis aanwezig bent.
Door middel van een list: De inbreker doet zich voor als een politieagent, iemand die de meterstand komt opnemen, een deur-aan-deur verkoper…
Onze preventietip: Vraag naar een legitimatiebewijs, probeer na te gaan wie er heeft aangebeld voordat je de deur opent. Trap niet in de vaak gebruikte val « Ik ben de nicht van de buurvrouw ».
Breken van het cilinderslot: De inbreker breekt het cilinderslot af met een tang of een zwaar voorwerp.
Onze preventietip: Voorzie deursloten waar de cilinder door een veiligheidsrozet is beschermd of niet meer dan 2mm uit het slot uitsteekt.
Boren door het cilinderslot: De inbreker boort een gat onder het slot door middel van een klein boortje.
Onze preventietip: Installeer deurhandvaten met een slot of plaats extra sloten op je deurkaders en binnenkaders van je venster.
Flipperen: De inbreker gebruikt een hard stukje plastic zoals een bankkaart om de dagschoot van de deur weg te duwen.
Onze preventietip: Draai de deur op nachtslot, ook als je maar even je woning verlaat.
Verlaten indruk: Een woning die er verlaten uitziet, zal sneller inbrekers aantrekken.
Onze preventietip: Wanneer je je woning voor een langere tijd verlaat (vakantie, ziekenhuisopname, ...) kan je dit best aan de buren laten weten, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden tijdens je afwezigheid. Geef ook zeker steeds een telefoonnummer door waarop je bereikt kan worden als er zich "rare" situaties/incidenten voordoen.
Zorg ook dat het huis er niet verlaten uitziet. Laat de rolluiken regelmatig ophoog en omlaag doen, zorg dat er geen uitpuilende brievenbus de aandacht trekt, ...
wAT TE DOEN NA EEN INBRAAK?
Neem contact op met de politie. Raak niets aan om zo het sporenonderzoek niet te belemmeren. Maak een lijst op van de gestolen voorwerpen en stuur deze door naar de politie.
Werd jouw portefeuille gestolen? Bel dan Card stop op het nummer 070 340 340. Denk eraan jouw identiteitsdocumenten te laten blokkeren door DOC STOP te bellen op het nummer 0800 2123 2123.
Stuur een beschrijving van de schade aan de woning en een lijst van de gestolen voorwerpen door naar je verzekeringsmakelaar. Vergeet niet het proces verbaal van de politie en eventueel bijkomende bewijzen in bijlage toe te voegen.
Bron: https://blog.axa.be/preventietips-om-inbrekers-te-ontmoedigen