top of page

Waarom is (pensioen) sparen een goed idee?

Jouw pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar toch is het iets waar je je best vandaag al mee bezig houdt. Want als je nu start met pensioensparen, geniet je nu én later van de voordelen.


Pensioensparen heeft twee grote voordelen:

  1. je bouwt er een mooie aanvulling op jouw wettelijk pensioen mee op

  2. je geniet jaarlijks een heel aantrekkelijk fiscaal voordeel


Gemiddeld bedraagt het wettelijk pensioen 60% van jouw laatste salaris. Niet genoeg dus om na je pensioen van dezelfde levensstandaard te genieten. Daarom is het noodzakelijk om dit pensioen aan te vullen, in de eerste plaats met pensioensparen.


Pensioensparen is heel flexibel. Je kan een minimumbedrag per maand sparen en later de grootte van jouw stortingen aanpassen.

Opgelet, vergeet niet dat jouw geld in principe vast zit tot aan jouw pensioen. Wil je dit vroeger opvragen, dan komen hier wel wat kosten bij kijken (tot 33% belastingen). Ga dus zeker goed na wat je maandelijks kan missen.


Anderzijds levert pensioensparen een mooi fiscaal voordeel op, wat jaarlijks een fikse belastingvermindering betekent.


Wat is het maximumbedrag dat ik kan sparen?

In 2019 kan je kiezen uit 2 fiscale maximumbedragen:

  • Het maximumbedrag van 980,- euro: dat levert je een belastingvermindering op van 30%, met een fiscaal voordeel van 294,- euro.

  • Het maximumbedrag van 1.260,- euro: dat levert je een belastingvermindering op van 25%, met een fiscaal voordeel van 315,- euro.


Wens je van het hogere plafond van 1.260,- euro met 25% belastingvermindering genieten? Dan moet je voordien je expliciete toestemming geven aan je financiële instelling. Pas vanaf het ogenblik dat de bank je expliciete toestemming geregistreerd heeft, wordt het mogelijk om meer dan 980,- euro te storten. Deze toestemming zal je elk jaar opnieuw moeten geven, anders val je automatisch terug op het basisplafond, in dit geval 980,- euro. 


AANDACHT: Wie zijn storting voor 2019 nog niet heeft gedaan of wie nog niet het maximumbedrag heeft gestort, heeft nog slechts maar enkele weken de tijd. Best kan je dit ten laatste doen voor kerstmis, zodat de financiële instelling nog de tijd heeft om alle transacties te registreren en te verwerken in 2019.


Benieuwd hoeveel jouw wettelijk pensioen zal zijn zonder extra pensioensparen? Ga dan een kijkje nemen op mypension.be.


Klaar om te starten met pensioensparen?

Kom langs en ontdek alle mogelijkheden.


Bron: https://blog.axa.be/waarom-is-pensioensparen-een-goed-idee

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page