top of page

Wat dekt de bestuurdersverzekering precies?

Je weet ongetwijfeld dat de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) auto in België verplicht is voor alle voertuigen op de openbare weg. Dit betekent dat, wanneer je een ongeval veroorzaakt en jij in fout bent, derden vergoed worden voor de schade.


Wat je misschien niet weet is dat met deze verzekering de andere mensen die bij dit ongeval betrokken zijn, of het nu om je passagiers of andere weggebruikers gaat, zeker zullen worden vergoed als ze gewond raken. Maar jij niet.


Daarom heb je een bestuurdersverzekering nodig met een dekking Veiligheid van de bestuurder. Die is niet verplicht, maar wel absoluut onmisbaar.
Wat is de dekking Veiligheid van de bestuurder die wordt aangeboden bij je Autoverzekering?

Als je een ongeval veroorzaakt en zelf gewond raakt tijdens het rijden, zal je Autoverzekering zonder deze dekking je verzorging niet vergoeden, zelfs niet als je een Omniumverzekering hebt.


Daartegenover staat wel dat een dekking Veiligheid van de bestuurder niet alleen de medische kosten van een lichamelijk letsel dekt, maar ook, onder andere, het mogelijke inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.


Handig om te weten:


Je dekking Veiligheid van de bestuurder beschermt je, met welk voertuig je ook rijdt. Dus ook wanneer je met het voertuig van iemand anders rijdt.

De dekking is ook van toepassing wanneer je je voertuig af en toe uitleent, of dat nu aan een familielid, een vriend of je buur is. De persoon die dan een ongeval met jouw voertuig veroorzaakt, is ook verzekerd (uiteraard op voorwaarde dat deze persoon over een geldig rijbewijs beschikt).

De dekking Veiligheid van de bestuurder kan ook nuttig blijken wanneer je niet in fout bent. Ze maakt het mogelijk om vergoed te worden als de persoon die het ongeval veroorzaakte onbekend is, bijvoorbeeld in het geval van vluchtmisdrijf, of wanneer de persoon haar verantwoordelijkheid aanvecht.


Let op, de dekking Veiligheid van bestuurder is niet van toepassing wanneer:


  • je rijdt onder invloed van alcohol, drugs of andere middelen.

  • je deelneemt aan een race- of snelheidswedstrijd.

  • je niet over een geldig rijbewijs beschikt.

  • je geen geldig keuringsbewijs voor je voertuig hebt.

  • je doelbewust het ongeval hebt veroorzaakt.

  • in geval van nucleair risico of collectieve gewelddaden

Een voorbeeld

Zes maanden geleden heb je een auto-ongeval veroorzaakt omdat jij geen voorrang verleende aan de bestuurder die van rechts kwam. De andere bestuurder wordt gedekt door jouw BA, maar jij bent ernstig gewond geraakt en in het ziekenhuis opgenomen. Jij was in fout. Intussen ben je hersteld, maar had je heel wat onkosten (ziekenhuisopname, thuiszorg, vervoer, enzovoort) en heb je ook een aanzienlijk inkomensverlies geleden.


Met de dekking Veiligheid van bestuurder krijg je niet alleen een vergoeding voor je medische uitgaven (ziekenhuisopname, verzorging, enzovoort), maar ook voor het inkomensverlies dat je hebt geleden.


Bron: https://blog.axa.be/de-dekking-veiligheid-van-de-bestuurder-de-onmisbare-bestuurdersverzekering-om-goed-beschermd-te-zijn-achter-het-stuur

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page